Over

Over Wietze van der Werff

Mijn naam is Wietze van der Werff. Ik ben een zwerfvuilraper woonachtig in de Merenwijk, Leiden. Ik ben van oorsprong geoloog en werk momenteel als leraar aardrijkskunde en postbode in de regio Leiden Noord. Ik woon ongeveer sinds een jaar of vijftien in de Merenwijk en ben een tevreden bewoner van mijn buurt. 

De Merenwijk zoals ik hem ken is niet alleen de groenste wijk van Leiden maar ook de eerste bloemkoolwijk van Nederland. Vanwege al dat groen was het voor ons geen moeilijke beslissing om hier te komen wonen. De kleinschalige opbouw van de Merenwijk sluit erg goed aan op de andere wijken en buurten gelegen aan de noordzijde van Leiden zoals Nieuw Leiden, De Kooy, en de Maredijk die alle drie een geheel eigen identiteit hebben.

Naast een prachtig wijkpark worden de verschillende buurten met elkaar verbonden door een aantal boomrijke groene linten. Aan de zuidkant wordt de Merenwijk begrensd door een brede buffer waar zich de Tuinvereniging “Ons Buiten” bevindt. Aan de oostkant van de wijk stroomt het oude veenriviertje De Zijl en heb je een directe inkijk in het typisch Hollandse veengebied. Ten noorden van de Merenwijk ligt het restant van de Broek- en Simontjes Polder dat van de Merenwijk gescheiden is door een kronkelende binnendijk en nog iets verder liggen de kagerplassen. De Merenwijk ligt enkele kilometers ten oosten van de binnenduingebieden waar de oude woonkernen van Oegstgeest, Warmond, Sassenheim en Lisse gelegen zijn.

Daar wij thuis een hond hebben maak ik elke ochtend een flinke wandeling door het park en langs de rivier naar de polder. In de middag ben ik geregeld in de stad actief. Ik houd ervan elke dag door de jaargetijden heen de zon te zien opkomen. Sinds vorig jaar besloot ik de taak op me te nemen om tijdens deze ochtendwandelingen met een grijper alle zwerfafval die ik tegenkom op te ruimen. Ik vind dat een mooie bijdrage aan een schone stad. 

Sinds Augustus 2020 gebruik ik tijdens de wandelingen de app van de nationale Stichting Helemaal Groen. Op deze manier kan ik bijhouden hoeveel zwerfvuil kilometers ik loop en tegelijkertijd inzicht krijgen in de activiteiten van mijn collegae zwerfvuilrapers actief in de verschillende gemeenten van Nederland.

Sinds Oktober 2020 heb ik contact gehad met Toonder Compagnie over de mogelijkheid om onder het logo van Tom Poes deze activiteit in de wijk zichtbaar te maken. Toonder vond dit een goed idee en in samenwerking met Stichting Helemaal Groen werd vervolgens gewerkt aan de uitwerking van een logo. Ik kreeg toestemming tot het maken van een stuk of 25 jasjes en mocht het logo gebruiken om het Anti-zwerfvuil initiatief Tom Poes onder de aandacht te brengen.

Tijdens de Nationale Opschoon dag op 20 Maart, 2021 vond de Kick-off plaats van Tom Poes in het Wijkpark. Omdat het wijkpark het kerngebied vormt waar ik sinds een jaar elke ochtend zwerfafval heb verwijderd werd dit deel van de wijk geclaimd als opschoon ommetje in het kader van het Wereld Natuur Fonds. We begonnen op die dag met een klein groepje bestaande uit zes mensen. Sinds de afgelopen weken is die groep al snel uitgegroeid tot 20 personen. Momenteel hebben we actieve zwerfvuilrapers woonachtig in de Slaaghwijk, Rodes, Banken, Bessen, Tuinen, Forellen en Bloemen.

Anti-zwerfvuil initiatief Tom Poes is een wijk initiatief opgestart vanuit de Rodes. Tom Poes heeft de pretentie een horizontaal initiatief te zijn gericht op impliciete gedragsverandering aan de basis van de maatschappij. Daarbij propageren we een schoon leefmilieu, een gezonde levensstijl en sociale veiligheid aan de hand van de menselijke maat (en respect).

Iedereen kan lid worden van Tom Poes maar het is dan wel de bedoeling dat je een stukje van de wijk of stad adopteert om met enige frequentie schoon te maken, liefst met gebruik van de Helemaal Groen App. Op deze manier registreren we onze bijdrage en maken we onze activiteiten (feitelijk de mens als geologische kracht in positieve zin) ook zichtbaar op de nationale kaart van Nederland. Je kunt lid worden van Greenpeace voor 25 euro per jaar. Je kunt ook zelf een bijdrage leveren. Door zelf te handelen ga je anders tegen de dingen aankijken. 

Tom Poes is niet politiek maar staat wel open voor andere groepen en organisaties om eens met ons op zwerfvuil expeditie te gaan en deze unieke ervaring met ons te beleven. In onze groeps-App is ruimte voor uitwisseling van ideeën, initiatieven of suggesties voor activiteiten.